Renovering af køkken og bad

Indlægget indeholder reklame

2020 var året, hvor vi fik vores første og formentlig største renoveringsdrøm opfyldt, nemlig en gennemrenovering af vores næsten 50 år gamle køkken og omkring 40 år gamle badeværelse. To af de efter sigende dyreste og mest besværlige rum at renovere, men som alligevel gik nogenlunde efter planen for os trods et over 100 år gammelt hus. I dette indlæg vil jeg dele vores tanker om både renoveringsproces og indretning med jer.

Køkkenet – klassisk IKEA med et personligt og farverigt præg

før – upraktisk 70’er køkken

Da vi overtog huset i efteråret 2017 fulgte der et hvidt “snedker-køkken” med fra engang i start 1970’erne. Når jeg skriver “snedker-køkken” i anførselstegn, så er det fordi, at mens det var bygget til selve huset, så var det ikke umiddelbart i en kvalitet materialemæssigt, som ville blive anerkendt som fagligt standard i dag.

Ud over at køkkenelementerne var trætte og slidte, så var køkkenet også dårligt indrettet og ikke på nogen måde udnyttet optimalt pladsmæssigt.

nyt køkken – men hvilket?

Vores ønskescenarie for det nye køkken var, at det skulle være et køkken, som vi design- og funktionsmæssigt ville blive rigtig glade for, men som heller ikke skulle koste på den forkerte side af 100.000 kr. Vi havde faktisk sat et budget på maks. 70-80.000 kr. for alt, og det kan jeg godt afsløre, at vi holdt.

For at kunne holde os inden for budget var diverse designerkøkkener ikke en mulighed, men det havde vi det egentlig helt ok med. Min far arbejder med storkøkkener industrielt, og han er stor fan af kvaliteten af IKEA’s køkkener, som han ofte bruger i sine arbejdsprojekter, hvor det er muligt. Fordelen ved IKEA’s køkkener er – ud over god kvalitet – også, at de kommer i en standardstørrelse, så der rimelig nemt efter f. eks. 10 år kan skiftes låger mv. Vi har blandt andet tænkt på, at hvis vi om 8 år er trætte af de matte hvide låger, så kunne vi da godt finde på at kigge på nogle designer-fronte til køkkenet, f. eks. hos Reform eller A. S. Helsingö.

Da vi ikke umiddelbart var vilde med nogen af de farvede fronter, som de havde hos IKEA, da vi renoverede, valgte vi at gå med en klassisk mat hvid (VEDDINGE). Alle køkkenelementer – inklusive to indbygningsovne (den ene kombi), køleskab, emhætte, vask og kogeplade – endte med at koste os ca. 35.500 kr. Hertil købte vi en opvaskemaskine fra en elektronikvirksomhed, og vi fik foræret knopper til hele køkkenet fra Beslag Online (Sture, børstet messing). Vores flotte armatur i børstet messing fik vi foræret fra Damixa (Silhouet).

efter – et personligt ikeakøkken

Det er formentlig ikke gået nogen forbi, at Instagram har set sin fair share af hvide køkkener med messingdetaljer de seneste par år, og det er jo også bare en enormt fin kombi.

Vi ønskede dog med vores køkken at tilføje en smule mere personlighed og farve, så mens vi valgte at holde det rimelig klassisk og safe i forhold til “metal-valg” og køkkenfarve, så gik vi all in på fliser, køkkenbordplade og vægfarve i køkkenet.

Vores køkkenfliser er fra MosaikHjørnet fra serien ‘Tera’ og i farven ‘Early Morning’. Farven kan formentlig bedst beskrives som en blanding af beige og grå, og alt afhængig af lysindfaldet i rummet og fugen, kan flisen fremstå både lys og mørk i det. Vi havde egentlig besluttet os for, at vi ville have en fuld væg med ‘Tera’-flisen i sildebensmønster, men vi gik væk fra ideen, da vi i stedet besluttede os for at køre to vægge med fliser af praktiske årsager. Sammen med vores murer besluttede vi os for et enkelt og klassisk flisemønster med “stablede” fliser.

Fugen er en meget lys epoxy-fuge, som modsat andre former for fuger er vedligeholdelsesfri og kan tåle f. eks. stænk fra pastasovs uden at blive misfarvet – ergo en rigtig smart fuge til køkken (og bad for den sags skyld). Vi har brugt køkkenet i snart 9 måneder, og fugen fremstår stadig helt som ny.

Henset til vores noget optimistiske køkkenbudget var vi lidt udfordrede på bordpladefronten, men samtidig havde jeg besluttet, at vi ikke skulle gå helt på kompromis med at få en køkkenbordplade, som vi ville blive glade for, og som ville bibringe noget særligt til køkkenet. Jeg kiggede oprindeligt på stenbordplader, da jeg rigtig gerne ville have en marmor-bordplade, og vi kiggede også på muligheden for corian – begge var imidlertid way over budget. Vi overvejede også en linoleums bordplade, men de er heller ikke billige (ca. 2.000 kr. pr. meter), og så er linoleum også et rimelig sart materiale og derfor ikke oplagt til køkken.

Min far kom os derfor til redning med forslag om en laminatbordplade. Til at starte med tænkte jeg bare nej, for jeg forbandt ikke ligefrem laminat med noget lækkert eller eksklusivt (vi kender vel alle de “flotte” laminatbordplader i fake træ eller terrazzo-mønster). Gennem sit arbejde havde min far imidlertid kendskab til Formicas laminat-serie, som blandt andet består af tidløse og smukke farver. Så mange fine farver, at det faktisk var rigtig svært at beslutte sig! Valget faldt i sidste ende på en sart rosa (‘Just Rose’) med et messing kantbånd (også laminat, men føles som og ligner fuldstændig børstet messing).

Min far var sød at hjælpe os med at bestille og skære bordpladen til, og derfor kunne vi holde prisen på bordpladen nede, men typisk koster en lignende bordplade ca. 1.000 kr. pr. meter – det er dog uden opmåling, udskæring, beslag, montering og kantbånd.

Vi er indtil videre fuldt tilfredse med kvaliteten af bordpladen, som i øvrigt er stort set vedligeholdelsesfri.

Små detaljer gør en stor forskel

Ud over valget af anerledes knopper, fliser og bordplade valgte vi også at male hele køkkenet – inklusive loft – i en varm og indbydende “peachy beige” farve, nemlig Morning Dust fra Røverkøb. Det har givet en fin ro til det ellers meget hvide og kliniske IKEA-køkken.

Vi valgte også at male køkkengulvet med træmaling fra Røverkøb i hvidt, fordi vi var trætte af at det gamle rå trægulv sugede alt til sig. Et hvidmalet gulv giver selvfølgelig en anden slags udfordring (man kan se alt med det samme), men til gengæld er det meget lettere og hurtigere at rengøre. Vi overvejer, om gulvet skal males en anden farve en hvid, når det på et tidspunkt skal have en lille opfrisker, for at bringe endnu mere farve ind i køkkenet.

Vi gik desuden ikke på kompromis med de mindre indretningsmæssige detaljer i køkkenet, for det kunne vi godt tillade os, eftersom vi havde sparet så meget på selve køkkenet. Derfor købte vi uden at blinke både en Stringpocket-reol (i farven blush) samt en Le Klint-lampe (Frugtlygten) for at fuldende indretningen af køkkenet, og det har vi ikke fortrudt. Særligt den lille reol, hvor mit yndlingskeramik og glas står fremme, bidrager med noget personlighed til køkkenet.

De øvrige udgiftsposter

Lidt hurtig hovedregning afslører, at vi efter indkøb af selve køkkenet, hvidevarer mv. selvsagt ikke havde brugt hele vores budget. Der er dog også andre udgifter forbundet med at renovere køkken, f. eks. udgiften til elektriker, VVS’er mv.

Det giver ikke nogen mening at fortælle om, hvad vi har brugt på de enkelte håndværksmæssige poster, for det vil altid komme an på den konkrete opgave. Jeg kan dog klart anbefale, at man kontakter flere håndværkere med en god projektbeskrivelse for at få indhentet flere tilbud på samme arbejde.

Vi har også klaret en stor portion arbejde selv i forbindelse med køkkenet, f. eks. samling af køkkenet og montering, ligesom vi også selv udførte nedrivningen og malerarbejde. Det har vi selvsagt sparet en del på, ligesom vi også har sparet noget på vores budget ved at få foræret nogle af de nye produkter i gave (her skal man dog ikke glemme, at der stadig skal afregnes til SKAT),

Vi er bestemt ikke særlig handy, men vi gik rimelig praktisk til værks med de ting, vi tænkte, at vi selv kunne, og det gik også rimelig godt. Google, Youtube og kyndige kammerater er gode kort på hånden, hvis man ønsker at kaste sig ud i at spare nogle penge på gør-det-selv.

Der hvor man selvsagt ikke bør gøre det selv, er ved el-arbejde og VVS, og det afholdt vi os også helt fra.

Ellers kan jeg i øvrigt anbefale, at man indretter sig med et midlertidigt køkken et andet sted i huset under renoveringen. Vi rykkede vores køleskab og mikrobølgeovn ind i spisestuen, og jeg havde inden nedrivningen af køkkenet brugt en dag på at lave en masse færdigretter til fryseren (pizza, lasagne, boller i karry osv.), så navnlig drengene kunne få ordentlig mad under projektet. De voksne levede muligvis mest af toast … Men vigtigst brugte vi meget få penge på take away i perioden, som også blev væsentlig længere end forventet. Jeg havde jo regnet med, at vi kunne færdigrenovere både køkken og bad på 2-3 uger samlet… Men så lærte jeg om tørretider og håndværkertider, og så tog det nærmere 8 uger end 2, førend vi kunne tage køkken og bad i brug igen.

Alt i alt har det været både spændende og lærerigt at renovere køkken selv, men det var også enormt krævende. Det har dog uden tvivl været det hele værd, for jeg glædes stadig dagligt over vores nye køkken.

Mens jeg har skrevet køkkendelen af det her blogindlæg, er det gået op for mig, at jeg ingen billeder har af “den anden ende” af vores køkken, som vender ud mod gangen. Jeg kan dog fortælle, at der til venstre på dette billede er to højskabe, et med indbygget køle- og fryseskab og et med to indbygningsovne samt skuffer. Til højre er der to højskabe, et bredt og et smalt. Det brede indeholder både skuffer og hylder og fungerer som viktualieskab, mens det smalle fungerer som opbevaring til diverse køkkenting samt rengøringsskab med plads til f.eks. støvsuger. Ved at indsætte højskabe i køkkenet har vi helt kunne undvære overskabe, og det gør virkelig en positiv visuel forskel i et rimelig lille køkken, at der ingen overskabe er.

Badeværelset – farverigt med respekt for husets tidsånd

før – kedeligt og halvmørkt 80’er badeværelse

Vores hus er et halvdobbelthus, som oprindeligt – sammen med mange andre helt lignende huse – blev bygget af en velhavende fabriksejer til udlejning til de fabriksansatte. Husene blev opført omkring 1920’erne, og det var før, at man nødvendigvis indrettede sig med toilet inde i huset. Vores huse i grundejerforeningen er derfor indrettet vidt forskelligt med bad- og toilet. I vores hus besluttede man f. eks. i 1980’erne at inddrage en del af pladsen på førstesalen til et badeværelse/toilet på i alt 4 m2.

Og det havde man valgt at gøre – sikkert i tidens ånd – med en mørk, klaustrofobisk opmuret bruseniche med en smuk pizzabue. Selvom indretningsstilen ikke var helt i vores ånd, så fejlede badeværelset imidlertid som sådan ikke noget modsat køkkenet. Det var bygget virkelig solidt i enormt slidstærke materialer, så renoveringen af badeværelset var egentlig mest af æstetiske årsager – men der er jeg jo stærk fortaler for, at man godt kan forsvare en renovering alligevel, for man skal trods alt kigge på det hver eneste dag.

Vi var under selve renoveringen hjulpet meget af, at vi i kælderen har et ekstra toilet og en håndvask. Bad blev ordnet hos venner, på arbejde og i fitness. Hvis man ikke har et ekstra toilet i huset, kan jeg varmt anbefale, at man lejer en toilet/badvogn.

efter – Lyst og farverigt nyt badeværelse

Til renoveringen af vores badeværelse havde vi egentlig kun afsat og lånt omkring 50.000 kr., for vi var meget optimistiske omkring, hvor billigt det kunne gøres. Vi var klart også FOR optimistiske, og vi endte derfor med at bruge formentlig 15.000-20.000 kr. fra egen opsparing på projektet oveni.

Det sparede os en del penge, at vi ikke skulle “rode” med noget VVS, og med det mener jeg f. eks. flytte rundt på rør. Al rørføring var før, som det også er i dag, og det sparer man selvklart penge på. Desuden var al el også i orden i badeværelset, så der var heller ikke nogen særlig stor udgift til elektriker forbundet med projektet.

De største udgiftsposter var derfor murerarbejde, materialer og inventar.

Fordi det eksisterende gulv i badeværelset var i så god og solid stand, valgte vi at få lagt mikrocement ud på gulvet i stedet for at banke det hele op og lægge nye fliser. Dog valgte vi i selve bruseområdet at banke omkring 1 m2 af gulvet op for at sikre, at der ikke var nogen som helst tegn på fugt under brusenichen, og det var der heldigvis ikke. Opbankningen af gulvet gjorde samtidig, at vi kunne få muret et mindre fald ind mod afløbsristen.

Vi valgte at bruge Conteco til hele gulvet, fordi det er det eneste godkendte produkt af sin art til vådrum. Vi fik vores murer til at lægge gulvet, selvom man godt selv kan arbejde med Conteco, hvis man har mod på det, hvilket vi ikke lige havde. Farven er deres ‘Dusty Rose’, som er en smuk, sart rosa. Det smarte ved Contecos farver er, at man selv kan bestemme farveintensiteten, fordi man selv skal blande produktet. Vi har arbejdet med 5 gram farve i vores blanding, og det har givet et lyst udtryk. Hertil valgte vi en glat struktur til gulvet og en mat finish, som har gjort det helt silkeblødt at se på. Mulighederne er altså mange med Conteco, og vi – og vores murer – har fået helt exceptionel god service og vejledning undervejs i hele processen.

De lyseblå fliser på brusevæggen er fra Fliseuniverset (serien ‘Cemento’ i farven ‘Glicine’) og måler 7 x 28 cm. Jeg var meget splittet mellem den fine lyseblå flise fra serien og den tilsvarende enormt fine lyserøde flise fra samme serie, men med lyserødt gulv, var valget alligevel ikke så svært. Too much of a good thing, right? ‘Cemento’ fliserne har det fineste farvespil i hver enkelt fliser, og det giver et virkelig flot og spændende udtryk, når de mange forskellige fliser sættes sammen. Samtidig har de – modsat vores køkkenfliser – en helt mat overflade, så de ikke bliver “for meget”.

Også på badeværelset havde vi overvejet sildeben, men vores murer fik igen (måske han bare hader sildeben?!) talt os fra det mønster, med den begrundelse af det ville blive noget juks med vores skråvæg derude. Jeg kunne godt se hans pointe, og vi gik derfor igen med et mere klassisk flisemønster.

Vi valgte desuden at gå med sort metal i badeværelset som et modspil til alt vores messing i køkkenet. Også her valgte vi produkter fra Damixas ‘Silhouet’-serie. Det skal selvfølgelig overvejes, når man vælger sort metal, om man gerne vil gøre den ekstra rengøringsindsats, der er, i forhold til kalk. Det vil vi dog gerne, og jeg synes, at det sorte spiller rigtig godt sammen med det lyserøde og lyseblå. Det giver noget kant til farverne.

Den mørke, opmurede bruseniche blev byttet ud med en smuk og luftig løsning i glas fra Tarpgaard A/S. Jeg faldt over deres løsninger, da jeg søgte inspiration til små badeværelser på Pinterest, og jeg kunne hurtigt se, at det var dem, man skulle have fat i, hvis man ville have en speciel og lækker løsning. Tarpgaard sendte hurtigt en mand ud for at måle op til vores løsning, og i samråd med os blev der skabt den perfekte løsning til lige netop vores badeværelse, som tog højde for både småt med plads, skråvæg og ønsket om en helt lukket løsning med dør. Det var heller intet problem at få lister og beslag i sort metal, så løsningen matchede resten af badeværelset. Jeg blev næsten fristet til også at bruge messing i badeværelset, da jeg så alle de flotte glasløsninger, som Tarpgaard havde lavet med messingdetaljer, men jeg er nu glad for, at vi holdt fast i det sorte.

Selvom vores badeværelse stadig kun er 4 m2 stort, så har udskiftningen fra opmuret bruseniche til glasløsning virkelig gjort noget positivt for følelsen af rummets størrelse. Det føles både større og lysere, og fordi glas er så tyndt et materiale, har vi også fået mere bruseplads i selve brusenichen, uden at det samtidig har taget mere gulvplads fra den øvrige del af badeværelset.

Da vi flyttede ind i huset i 2017 udskiftede vi straks et gammelt og nedslidt badeværelsesskab + vask med et nyt fra IKEA. Det var der ingen grund til at udskifte under renoveringen, så det genbrugte vi, dog med nye sorte greb fra Beslag Online.

Sidst men ikke mindst valgte vi at få skiftet det “klassiske” gulvtoilet ud med et væghængt toilet. Det havde vi strengt taget ikke behøvet, da det ikke ligesom er pladsbesparende, men det løfter bare badeværelset en smule indretningsmæssigt, at det er væghængt – og så er det nemmere at rengøre omkring toilettet, hilsen drengemoren….

Beslutningen om at renovere et ellers funktionelt badeværelse var lidt spontan og opstod mest af alt, fordi vi alligevel skulle renovere køkken. I dag kan jeg næsten ikke afgøre, om jeg er mest glad for vores nye køkken eller nye badeværelse. Jeg kan bare konstatere, at det har været hver en krone, svedperle og tåre værd, for vi vil jo egentlig gerne blive boende i huset mange år endnu, og så betyder det bare noget, at to af de mest brugte rum er præcis, som man ønsker dem.

Der er god plads til drengenes store badekar i den nye bruseniche, og med en lukket løsning er det endda forsvarligt at lave en lille hjemmespa-oplevelser med ipad på badeværelset engang i mellem. Som regel bliver der også serveret vaffelis i den situation – det er nemlig rimelig genialt at lade børn spise is i badet, så er de nemlig stadig helt rene efterfølgende.

Jeg håber, at indlægget her kan give dig inspiration til selv at komme gennem en renovering af køkken og bad (eller begge dele), og hvis du har spørgsmål, som du ikke kan finde svaret på ovenfor, så er du velkommen til at smide en kommentar.

Kh. Emma Katrine

Verdens nemmeste weekendboller

Opskrift koldhævede boller på ingen tid!
Koldhævede boller til weekend og hverdag – sprøde udenpå og luftige og bløde indeni med godt bid.

Hvis der er noget, som ikke er særligt kendetegnende ved mine kanaler, så er det helt sikkert opskrifter og mad – hvis man lige ser bort fra, at jeg flittigt deler blandselv-slik og kageindkøb 🙈

Ikke destomindre er opskriften på mine nemme koldhævede weekendboller rimelig efterspurgt, og det kan jeg godt forstå – de kræver nemlig et minimum af ingredienser, indsats og tid, præcis som jeg godt kan lide.

Jeg plejede at have en opskrift liggende på dem i et highlight i story på Instagram, men opskriften forsvandt i takt med, at jeg delte andre madstories, så nu nedfælder jeg den her på min forsømte blog én gang for alle!

Verdens nemmeste weekendboller kunne iøvrigt lige så godt hedde hverdagsboller – de smager godt alle ugens dage, jeg har bare ikke selv altid overskud til også at bage i hverdagen.

Jeg synes ikke, at bollerne behøver andet end ost og marmelade eller chokolade! Men smør under gør kun spiseoplevelsen endnu bedre.
Ingredienser (ca. 10-12 mellemstørrelses boller)

– 8 dl koldt vand

– 1/2 pakke gær (25 gram)

– 1 lille spsk salt

– 1 spsk honning eller sukker

– 1 spsk olivenolie

– 5 dl havregryn (jeg bruger finvalsede)

– mel efter ønske (jeg er særligt glad italiensk mel og elsker at blande tipo 00 med fx lidt groft mel og durum, men almindeligt hvedemel kan også sagtens bruges)

Fremgangsmåde

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, honning og olivenolie. Tilsæt havregrynene og rør rundt.

Rør herefter dit mel i lidt af gangen, indtil din dej er så tyk og sej, at den bliver besværlig at røre sammen med en ske i hånden. Det skal stadig være muligt at røre dejen med ske, da du hverken skal ælte med hænderne eller bruge røremaskine til den her opskrift.

Tildæk dejen med cellofan og stil den i køleskabet natten over. Husk at bruge en tiltrækkelig stor skål – dejen hæver stadig, selvom den kommer i køleskabet!

Når du vil bage dine boller, så forvarmer du blot ovnen til 210 grader varmluft og klatter bollerne ud på bagepapir med en spiseske. Jeg bruger ca. to store spsk dej til en mellemstørrelses bolle.

Bagetiden er ca. 17-23 min ved 210 grader varmluft. Hold øje med bollerne – når de er tilpas gyldne, skal de ud.

Hvis du er i tvivl, om de er færdige, kan du vende en enkelt bolle om og banke på bunden med din finger – lyder bollen hul, er den færdigbagt.

Tips og tricks

– Dejen kan snildt holde sig flere dage i køleskab, så nøjes med at lave det antal boller, du skal bruge på dagen.

– På 4./5. dagen kan dejen godt blive rimelig flad. Den egner sig herefter rigtig godt til at agere pizzabund eller som et hurtigt fladt madbrød med olivenolie, krydderier, soltørrede tomater, eller hvad du finder på.

– Fordi opskriften er så nem og hurtig, så laver jeg altid bollerne til børnefødselsdage sammen med de klassiske fødselsdagsboller. De mætter nemlig rigtig godt i modsætning til de mere klassiske hvedeboller.

– Har du overskud af boller, så opbevares de blot i en frysepose på køkkenbordet. De kan holde sig mindst 2-3 dage på denne måde, og efterhånden som de bliver lidt tørre, kan de ristes i brødrister eller bruges til hjemmelavet toast.

Jeg håber, at du bliver lige så glad for opskriften, som vi er hjemme ved os! Tag mig endelig på Instagram, hvis du laver #verdensnemmesteweekendboller 💞

Nybagte boller og masser af kaffe – bedre start på weekenden findes næppe!